┼×ifremi Unuttum
2015/4. GE├ç─░C─░ VERG─░ D├ľNEM─░ ─░├ç─░N ENFLASYON D├ťZELTMES─░ (ENFLASYON MUHASEBES─░ ) YAPILMAYACAK (KUYUMCULAR HAR─░├ç),Afyon Muhasebeciler Odas─▒ - ,
2015/4. GE├ç─░C─░ VERG─░ D├ľNEM─░ ─░├ç─░N ENFLASYON D├ťZELTMES─░ (ENFLASYON MUHASEBES─░ ) YAPILMAYACAK (KUYUMCULAR HAR─░├ç) -
De─čerli ├ťyemiz,

T├╝rkiye ─░statistik Kurumu (T├ť─░K) taraf─▒ndan a├ž─▒klanan 2015 /Aral─▒k ay─▒na ili┼čkin verilere g├Âre; Y─░-├ťFE┬ĺ deki art─▒┼č, son 12 ayl─▒k d├Ânemde % 5,71 Son 36 ayl─▒k d├Ânemde ise % 20 olarak hesaplanm─▒┼čt─▒r.

Bu durumda; 2015/4. Ge├žici Vergi d├Ânemi i├žin enflasyon d├╝zeltmesi (Muhasebesi ) yap─▒lmayacakt─▒r. Son 36 Ayl─▒k art─▒┼č oran─▒n hesaplanmas─▒:

2015/ ARALIK ( Yurt i├ži ├ťretici Fiyatlar─▒ Genel Endeksi ) Y─░-├ťFE: 249,31 2012/ ARALIK ( Yurt i├ži ├ťretici Fiyatlar─▒ Genel Endeksi ) Y─░- ├ťFE: 207,29 Son 36 Ayl─▒k Y─░-├ťFE art─▒┼č─▒ (249,31: 207,29) % 20 Son 12 ayl─▒k enflasyon art─▒┼č─▒ (Y─░-├ťFE) % 6,73 Bu de─čerlere g├Âre; 2015 YILI D├ľRD├ťNC├ť GE├ç─░C─░ VERG─░ D├ľNEM─░ ─░├ç─░N ENFLASYON D├ťZELTMES─░ (MUHASEBES─░) YAPILMAYACAKTIR.

213 Say─▒l─▒ VUK M├╝kerrer 298. Maddede belirtilen ┼čartlar olu┼čmam─▒┼čt─▒r. S├Âz konusu madde h├╝km├╝ne g├Âre, T├╝rkiye ─░statistik Kurumu (T├ť─░K) taraf─▒ndan a├ž─▒klanan Y─░-├ťFE art─▒┼č─▒n─▒n, i├žinde bulunulan d├Ânem dahil son ├╝├ž hesap d├Âneminde %100'den ve i├žinde bulunulan hesap d├Âneminde % 10'dan fazla olmas─▒ ┼čartlar─▒ tekrar birlikte sa─članana kadar enflasyon d├╝zeltmesi uygulanmayacakt─▒r. Di─čer bir anlat─▒mla her iki de─čerdeki art─▒┼č─▒nda birlikte a┼č─▒lmas─▒ ko┼čulu olu┼čmam─▒┼čt─▒r. Dolay─▒s─▒yla bu d├Ânem Enflasyon d├╝zeltmesi (Muhasebesi) yap─▒lmayacakt─▒r.

Ancak, m├╝nhas─▒ran (sadece) s├╝rekli olarak i┼členmi┼č alt─▒n, g├╝m├╝┼č al─▒m-sat─▒m─▒ ve imali ile i┼čtigal eden ve kazan├žlar─▒n─▒ Bilan├žo esas─▒na g├Âre tespit eden gelir veya Kurumlar Vergisi m├╝kellefi olan kuyumcular, enflasyon d├╝zeltme ┼čartlar─▒n─▒n (fiyat endeksindeki art─▒┼č─▒n, i├žinde bulunulan d├Ânem dahil son ├╝├ž hesap d├Âneminde %100'den ve i├žinde bulunulan hesap d├Âneminde %10'dan fazla olup olmamas─▒ ko┼čuluna bak─▒lmaks─▒z─▒n, takip eden y─▒llarda her ge├žici vergi d├Ânemi ve hesap d├Ânemi sonu itibar─▒yla enflasyon d├╝zeltmesi yapmalar─▒ zorunludur.

Bilgilerinize sunar, ├žal─▒┼čmalar─▒n─▒zda ba┼čar─▒lar dilerim

Erdal Sayar
© 2017 T├╝m Haklar─▒ AFSMMMO'ya aittir.